Collaborate for Growth 2023 September

Blog

“Uskallus tehdä nopeita päätöksiä on yksi vuoden tärkeimmistä opeista” Carunan Noora Neilimo-Kontio startup-yrittäjien matkassa

Carunan toimistolle Espooseen kokoontuu mielenkiintoinen joukko ihmisiä: Keskon digitaalisten palvelujen johtaja Antti Rajala, Enfon EVP Nina Annila, Postin paketti- ja verkkokauppajohtaja Jari Perälä, Verohallinnon valvontajohtaja Marko Myllyniemi, sekä Gubbe-startupin yrittäjät Sandra Lounamaa ja Meri-Tuuli Laaksonen.

Carunan regulaatio- ja strategiajohtaja Noora Neilimo-Kontio on aulassa ottamassa heidät vastaa. Puolen päivän mittainen kokous aloitetaan kahvilla ja kuulumisten vaihtamisella. Sitten keskitytään päivän aiheeseen: rekrytointiin. Advisorit odottavat innolla, että pääsevät jakamaan omia kokemuksiaan aiheesta.

Kyseessä on ennen koronaa pidetty Advisory Board -kokous. Noora ja muut yritysjohtajat lähtivät mukaan vuoden mittaiseen EEX journey -ohjelmaan oppimaan yrittäjiltä. Yrittäjät Sandra ja Meri-Tuuli puolestaan toivovat tukea yrityksensä kasvattamiseen ja oman menestystarinansa rakentamiseen. Gubbe edistää onnellista ja aktiivista vanhuutta tarjoamalla ikäihmisille seuraa ja nuorille merkityksellistä työtä.

Ohjelman organisoi EEX Oy, jonka missiona on tehdä isoista yrityksistä yrittäjämäisempiä. EEX journey -ohjelmassa startupille muodostetaan eri suurten organisaatioiden johtajista oma Advisory Board. Yhdessä yrittäjien kanssa pureudutaan strategiaan ja suurimpiin kasvun haasteisiin.

“Tämä toimii todella loistavasti juuri siinä, että molemmat osapuolet oppivat toisiltaan. Kun erilaiset osaajat hyvin erilaisista maailmoista istuvat saman pöydän ääreen niin sehän on sitä monitieteellisyyttä ja diversiteettiä parhaimmillaan.” Noora kuvailee konseptia.

Ohjelmaan on osallistunut jo yli 170 johtajaa suomalaisista suuryrityksistä, ja tälläkin hetkellä 11 piinkovaa tiimiä rakentaa yhteistä kasvutarinaa.

Gubben Advisory Board vasemmalta oikealle: Nina Annila (Enfo), Milla Tuomala (Gubbe), Jari Perälä (Posti), Sandra Lounamaa (Gubbe), Marko Myllyniemi (Verohallinto), Noora Neilimo-Kontio (Caruna), Antti Rajala (Kesko).

Ahaa-elämyksiä ja ideoita omiin prosesseihin

Advisorit ovat päässeet tutustumaan startupin maailmaan ainutkertaisella tavalla seuratessaan Gubben arkea korona-pandemian aikaan. Noora ihailee erityisesti yrittäjien nopeaa toimintakykyä. “On ollut mahtavaa seurata, miten nopeasti yrittäjät reagoivat muutoksiin. Muutamassa päivässä pystyttiin kehittämään uusia palveluita ja hankkimaan uusia asiakkaita.”

“Uskallus tehdä nopeita päätöksiä on yksi vuoden tärkeimmistä opeista. Startupeilla kun ei ole ison yrityksen tavoin sitä ylellisyyttä analysoida ja hakea vahvistusta monesta lähteestä. Pitää vaan tehdä ja olla proaktiivinen.” Noora alleviivaa.

Gubben uuden kauppakassipalvelun kehittämistä seurattuaan Noora on saanut hyviä ideoita, miten myös Carunan innovaatio- ja palveukehitysprosesseja voisi kehittää kevyemmiksi ja tehokkaammiksi. Ideoita pitää päästä nopeammin testaamaan asiakkaiden kanssa, jotta parhaat saa vietyä lennokkaasti käytäntöön.

Noora kertoo oppineensa yrittäjiltä paljon myös brändäyksestä. Pienilläkin resursseilla voi saada yllättävän paljon aikaan: “Gubbe on hyvä esimerkki siitä, miten paljon yksittäinen työntekijä pystyy vaikuttamaan brändimielikuvaan positiivisesti.”

Yrittäjille tapaamiset ovat puolestaan olleet erinomainen tapa pysähtyä hetkeksi ison kuvan äärelle. Gubben yrittäjä Sandra Lounamaa kertoo, että tukijoukko on tuonut paljon uutta: “Kaikki ovat todella päteviä omalla alallaan ja heillä on erilaisia vahvuuksia. Ennen kaikkea he ovat kuitenkin todella hyviä tyyppejä.”

“Noora on todellinen ammattijohtaja ja hänellä on ihan mieletön strategiaosaaminen.” Sandra kuvailee ja odottaa jo innolla ensi viikolle suunniteltua strategiatyöpajaa.

Muistutus rohkeuden ja innostuksen tärkeydestä

Korona on vaikuttanut kaikkiin kolmeen yritykseen. Kriisi on muistuttanut varautumisen ja huoltovarmuuden merkityksestä, jossa sähköverkoilla on iso rooli. Gubbe on löytänyt itselleen uusia kasvun mahdollisuuksia: yksinäiset vanhukset kaipaavat seuraa yhä enemmän. EEX:n ajama yrittäjämäinen johtaminen on tarpeen kaikissa isossa organisaatiossa. Nyt on keskityttävä oleelliseen ja tehtävä uutta, epävarmuudesta huolimatta.

“On ollut äärettömän inspiroivaa nähdä, kuinka ennakkoluulottomasti yrittäjät ovat kokeilleet ja kehittäneet erilaisia tapoja visionsa edistämiseksi ja laittaneet itsensä likoon.” Noora kertoo.

Tulevaisuus tarvitsee rohkeampia organisaatioita ja johtajia. Tähän Noora uskoo.

“Kun ihminen on 150% oman missionsa takana, se välittyy läpi ja saa muutkin innostumaan ja sitoutumaan yritykseen. Rohkeus kokeilla ja olla proaktiivinen kumpuaa siitä, että tavoite on itseään ja omaa urakehitystä laajempi: maailman muuttaminen.”

Share story