Collaborate for Growth 2023 September

Blog

"Nakkeja annetaan ja saadaan. Välillä kinataan ja haastetaan" DNAlaiset mentoroimassa startupeja

TEKSTI: HELENA VARTIAINEN

Lasse Salonen DNA:n yritysliiketoiminnasta ja Mikko Saarentaus kuluttajaliiketoiminnan laajakaista- ja TV-liiketoiminnasta ovat mukana EEXjourney -ohjelmassa, jonka tarkoitus on tukea valikoitujen startupien kehitystä. Mentorointi tapahtuu omalla ajalla, mutta kumpikin on iloinen mukana olostaan.

Mentorille osallistuminen tarjoaa uusia verkostoja, uusia näkökulmia ja mentorointikauden aikana arvokasta henkilökohtaista palautetta omasta toiminnasta.

”Mukana on upeita yrityksiä, joilla on huikeita diilejä globaalien brändien kanssa. Totta kai keskustelut näiden yrittäjien kanssa ovat hyvin antoisia ja heidän kokemuksensa todella kiinnostavia. Sitä paitsi heillä ja meillä on joitain aivan yhteisiä haasteita, niiden ratkaisuun on tullut tätä kautta lisää työkaluja.”

Skaalautumisvaiheen yrityksiä

Mikon mentoroima yritys on AR eli Augmented Reality -palveluita tarjoava Arilyn. Lassen mentoroima yritys on sisätilapaikannusta tarjoava Steerpath.

Arilyn on toimittanut palveluitaan muun muassa Valiolle ja Aku Ankka -lehdelle. Valion maitopurkeista on Arilynin avulla avautunut Tuntemattoman sotilaan traileri ja vuorovaikutteinen tietovalikko, ja Aku Ankkaan on saanut seikkailemaan artisti-Sannin.

Steerpathin palvelut puolestaan ovat käytössä esimerkiksi Singaporen kansainvälisellä Changin lentokentällä.

Arilynin ja Steerpathin haaste on Mikon ja Lassen mukaan sama: fokus ja kasvun mahdollistaminen.

”Yritykset tarvitsevat rahoitusta, sijoittajia. Perustajien pitäisi ehtiä etsiä rahoitusta, mutta he usein joutuvat tekemään myyntiä ja koodaamaan ja jopa ruuvaamaan laitteitaan asiakkaidensa tiloihin.”

”Myös visio ja missio olisi tarpeen miettiä. Ne ohjaavat toimintaa, vaikka kuulostavatkin joidenkin korviin sanahelinältä. Niin ikään strategia ja pitkän aikavälin kehityspolku ovat startupeissa mietinnän alla. Nämä ovat toiminnan skaalaamisvaiheen isoja haasteita, jotka yrityksen täytyy ratkaista, jos se aikoo kasvaa.”

Lasse huokaisee ääneen ilmassa leijuvan ajatuksen: ”Ai että onkin mukavaa olla isossa firmassa töissä! Kuinka onnellista se on, kun voi keskittyä siihen, minkä parhaiten osaa.”
Esimerkkinä Arilynille, Steerpathille ja DNA:lle yhteisestä haasteesta Lasse ja Mikko pitävät tarpeettoman teknispainotteista viestintää:

”Steerpathin palveluilla pystytään helpottamaan isoissa tiloissa ja työpaikoilla liikkumista ja parantamaan viihtyvyyttä sekä työhyvinvointia ihan merkittävästi. Jos esimerkiksi meillä DNA:lla olisi Steerpathin palvelut käytössä, voisimme kertoa neukkaria etsiville vapaat neuvotteluhuoneet, karvakopit ja puhelinkioskit tarkkojen sijaintitietojen kanssa. Silti heidän myyntispiikissään korostetaan helposti palvelun tuotannossa käytettävää tekniikkaa”, Lasse kertoo.

Arilynin energiseen Advisory Boardiin kuuluvat Mikko Saarentauksen lisäksi Erica Liewendahl (Paulig), Jussi Loponen (Fazer), Iiris Lahti (Sanoma), Tauno Peräinen (Fortum). Kuvassa myös Arilynin Emmi Jouslehto ja Otto Laurila.

Toivomuksena positiivinen kritiikki

EEXjourney-ohjelma kestää vuoden kerrallaan. Aluksi mentorit ja startup sopivat yhdessä, miten yhteistyötä lähdetään käytännössä tekemään. Lasse ja Steerpath ovat sopineet nelituntisesta brain storming -tapaamisesta kerran kuussa. Lisäksi heillä on aktiivinen WhatsApp-rinki.

”Mentorointiin kuluu minulla suunnilleen yksi työpäivä per kuukausi. Se aika ei mene hukkaan. Nakkeja annetaan ja saadaan. Välillä kinataan ja haastetaan, mutta aina rakentavassa hengessä hyvän ja tavoitteellisen keskustelun lomassa.”

”Koko ohjelman kick-offissa meiltä toivottiin positiivisesti kriittisiä ajatuksia. Kyseenalaistamiseen kannustettiin, koska mikäpä hymistelemällä etenee. Startup saa tuoda pöytään mitä tahansa asioita, joissa haluaa apua, ja yhteisten keskustelujen pohjalta todettiin ne asiat, joissa meillä mentoreilla olisi annettavaa”, Mikko taustoittaa.

Nyt ohjelmaa on kulunut reilun vuosineljänneksen ajan. Vuoden vaihteessa ohjelma päättyy, ja on aika toivottaa ”omalle” startupille hyvät jatkot.

”Kieltämättä ajatus tuntuu vähän haikealta. Mutta mahtavaa päästä kulkemaan vuosi niin upean yrityksen tukena.”

Käynnissä Steerpathin Advisory Boardin kokous. Yrittäjät Tuomas Ilola ja Mikko Virkkilä sekä advisorit Jesse Ehtamo (Sanoma) ja Kai Kovanen (OP). Kuva: Lasse Salonen (DNA)

Share story